Yli 100 vuonna 2017 videolle kuvattua lintulajia Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi
Oheinen video on syntynyt rakkaudesta kotimaatani ja sen luontoa kohtaan. Kaikki videon yli 100 lintulajia on kuvattu Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 aikana. Myös videoiden äänet ovat samalta vuodelta, lähes kaikki autenttisia, kuvaustilanteissa taltioituneita.
Videolla eri lintulajit nähdään siinä järjestyksessä kuin ne on kuvattukin, jotta myös suomalaisen luonnon vuotuinen kiertokulku erilaisine sääilmiöineen tulisi mahdollisimman hyvin esille.
Itse suomalaisen lintumaailman monipuolisuutta ja kiinnostavuutta olen puolestani pyrkinyt tuomaan esille valitsemalla niin eri-ikäisiä kuin myös molempia sukupuolia edustavia yksilöitä tekemässä erilaisia asioita. Lisäksi lajia videokoosteella voi edustaa niin yksittäinen lintu kuin useamman linnun ryhmä tai parvi.
Suurin osa videolla nähtävistä lajeista on tavallisia Suomessa tavattavia lajeja, mutta joukossa on myös Siperiasta Rautalammille eksynyt valtakunnallisestikin hyvin harvinainen mustakaularastas sekä useita Pohjois-Savossa harvemmin tavattuja lajeja kuten jo edellä mainitut kattohaikara, jalohaikara ja turturikyyhky.
Kaikki eri lintulajit videolla esiintymiskertansa mukaisessa järjestyksessä (MIELENKIINTOISIA LAJEJA ISOLLA KIRJOITETTUINA):
Laulujoutsen, varpuspöllö, TIKLI, pyrstötiainen, hiiripöllö, punatulkku, punatulkku, kulorastas, pulmunen, tuulihaukka, kanadanhanhi, MUSTAKAULARASTAS, metsähanhi, teeri, palokärki, hiirihaukka, kurki, MERIHANHI, sinisorsa, pohjantikka, tundrahanhi, töyhtöhyyppä, kuovi, taivaanvuohi, naurulokki, kalalokki, varpunen, harakka, metsäviklo, metso, pikkutylli, mustaviklo, valkoviklo, silkkiuikku, valkoposkihanhi, pikkukuovi, rantasipi, viirupöllö, kapustarinta. PUNAKUIRI, helmipöllö, hernekerttu, västäräkki, harmaasieppo. LAPINPÖLLÖ, härkälintu, pikkulokki, telkkä, PIKKUSIRRI, kirjosieppo, harmaalokki, KATTOHAIKARA, vihervarpunen, pensastasku, kaakkuri, kalatiira, pikkulepinkäinen, KÄENPIIKA, haarapääsky, LAPINSIRRI, korppi, liro, sepelkyyhky, harmaahaikara, JALOHAIKARA, tavi, törmäpääsky, pajulintu, varis, haapana, leppälintu, naakka, PÄHKINÄHAKKI, käpytikka, tylli, suokukko, keltavästäräkki, kivitasku, PIKKUKÄPYLINTU, SÄÄKSI, isokoskelo, järripeippo, peippo, rautiainen, punarinta, isolepinkäinen, kangaskiuru, keltasirkku, metsäkirvinen, niittykirvinen, peukaloinen, TURTURIKYYHKY, SEPELHANHI, alli, viherpeippo, kesykyyhky, mustarastas, punakylkirastas, räkättirastas, tilhi, TAVIOKUURNA, sinitiainen, talitiainen, kuusitiainen, töyhtötiainen.
Suomen Itsenäisyyden juhlavuosivideon syntyhistoria:
Alun perin en ollut ajatellut kerätä tällaista määrää lintulajeja juhlavuoden kunniaksi, vaan ajatus syntyi vasta – muistaakseni – kesäkuun lopulla. Tällöin huomasin yllätyksekseni saaneeni valokuvausten yhteydessä kokoon jo enemmän videolintulajeja kuin koko edellisenä vuonna 2016, jolloin videosaaliini oli 50 lintulajia. (vuosi 2016 videolla)
Tämän havaittuani heräsi sitten ajatus yrittää saada kuvattua videolle 100 lintulajia Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Tavoite joka siinä vaiheessa tuntui täysin saavuttamattomalta. Toisaalta uskoa onnistumiseeni lisäsi se, että minulta puuttui tuolloin vielä melkoinen määrä erilaisia aivan tavallisia, esim. joka päivä omassa pihassani näkemiäni lajeja.
Käytännössä tämä tarkoitti sitä, että alkaessani kuvamaan jotain vuoden aikana aiemmin kuvaamatonta lajia, varmistin usein heti aluksi sen tallentumisen myös videolle.
Sen enempää en tuonkaan jälkeen lähtenyt ryntäilemään vielä mahdollisesti puuttuvien videolajien perässä, vaan pääosin noudatin edelleen jo vuosia sitten itselleni sopivaksi havaitsemaani ekologista kuvaustapaa: Kuvata tutuilla, minua lähellä oleville ja jo hyviksi osoittautuneilla kuvauspaikoilla. Tästä paikkasidonnaisuuden kaavasta poikkeuksen tekivät lähinnä vain sellaiset lajit, joista minulle ei ollut vuosien kuluessa kertynyt joko yhtään tai erittäin vähän kelvollista niin valokuva- kuin videomateriaalia (esim. jalohaikara, kattohaikara ja turturikyyhky).
Niinpä videokoosteen videot on pääosin kuvattu valokuvaamisen yhteydessä hyvin rajallisella alueella, Suonenjoella ja Rautalammilla, vain reilun 20 kilometrin säteellä kodistani Suonenjoen taajamassa. Tärkeimpien kuvauspaikkojen sijainnit kartalla voit nähdä seuraavien linkkien avulla:
4 Comments
Seppo Utriainen
Hienoa kuvausta ja erinomainen laatu. Innostava dokumentti. Jäin miettimään vain olitko kuvannu järkkärillä nuo ! Hyvää Joulua ja Uutta Vuotta 2018 !
Olli
Kiitos Seppo ja Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta sinulle! Mitä kysymykseesi tulee, niin ne on kaikki tosiaan kuvattu järkkäreillä.
juhani.rikala
Olipa hieno kooste. Kiitokset tekijälle sekä hyvää loppuvuotta ja joulun odotusta!
Olli
Kiitos Juhani. Hyvää Itsenäisyyspäivää, loppuvuotta sekä joulun odotusta itsellesikin! 🙂