Voihan vaskitsa – Arkiston helmi, v. 2004.

Kommentoi

vaskitsa, slow worm

kuva: Vaskitsa

Vuosien saatossa useat henkilöt ovat kertoneet minulle nähneensä vaskitsoja Suonenjoen kauniin Lintharjun maastossa.

Koska en ollut itse onnistunut otuksia koskaan kuvaamaan tai edes näkemään, asia jurppi minua tietenkin kovasti. Yllättäen puutteen kohdaltani korjasi nuori suonenjokelainen luontoharrastaja, joka otti oma-aloitteisesti yhteyttä kysyen kiinnostustani tähän käärmemäiseen liskoeläimeen.

Ja tokihan kiinnostusta löytyi. Nuoren miehen opastuksella sain mahdollisuuden kuvata tätä tyylikästä liskoa ja sen kahdeksaa viehättävää kellertävää poikasta, mistä olin suunnattoman kiitollinen.

On hienoa, että luontoharrastajia löytyy nousevistakin sukupolvista!

Vaskitsa matelee. Vaskitsan poikasia.

Vaskitsa on jalaton lisko

Vaskitsa on hyvin hoikka lisko, jota monet pelkäävät turhaan sen käärmemäisen ulkonäön takia. Aikuinen vaskitsa on reilut 30 cm pitkä ja se voi yltää jopa 35 vuoden korkeaan ikään.

Vain harvat ovat tämän liskon nähneet, vaikka se on ilmeisesti melko yleinen aina Keski-Suomen korkeuksille asti. Syynä lienee se, että vaskitsa on hämäräeläin ja liikkuu äänettömästi aluskasvillisuuden suojassa. Useimmiten vaskitsan löytää vähäpuisista ja lehtomaisista ympäristöistä.

Talvet vaskitsa viettää horroksessa sisiliskon ja muiden matelijoiden tavoin. Sisiliskon kanssa kauniilla vaskitsalla on lisäksi muutakin yhteistä: Sekin osaa katkaista häntänsä vaaran uhatessa.

Vaskitsa lähikuvassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.