Vanha sota-aikainen Martta Wendelinin Kalevala-kortti.
Jokin aika sitten sain kaksi kenttäpostin kuljettamaa postikorttia, joista kiinnostavampi on postikorteistaan tunnetun kuvataiteilija Martta Wendelinin (1893- 1986) suunnittelema talvisodanaikainen postikortti.
Kortti on ns. Kalevala-sarjaa, joka ilmenee kuvapuolella olevasta Kalevalasta poimitusta runotekstistä.
Pyhät on pihlajat pihalla,
pyhät oksat pihlajissa,
pyhät lehvät oksasissa,
marjaset sitäi pyhemmät.
Kalevala 23:223-226
Kortin kiinnostavuutta lisää myös se, että kortin myynnistä saadut varat lahjoitettiin tuberkuloosista kärsivien kodittomien naisten hoitotyöhön.
Kortin takapuolella mainitaankin, että ”Myynnistä kertyneet varat lahjoitetaan Suomen Tuberkuloosin Vastustamisyhdistykselle kodittomien keuhkotaudista toipuvien naisten huoltokodin hyväksi”.
Keräyksen järjestäjä oli Kultatähkäsäätiö, jonka oli vuonna 1928 perustanut keskisuomalainen opettaja Aili Sarkkila keuhkotautiparantoloista kotiutettujen naispotilaiden auttamiseksi.
Kortista löytyy lähettäjän kirjoittama päiväys (14.2.1940) sekä leima ’Sotasensuurin tarkastama’. Vastaanottajan kenttäpostikonttorin numero oli ollut 13.
Sotasensuurin jatkuvasta läsnäolosta kertoo puolestaan se, että kortin kirjoittaja kyselee setänsä vointia ”siellä jossain”.
Kirjoittaja oli siis tietoinen siitä, että sotasensuuri vartioi tarkasti, ettei rintamalle lähetetyissä viesteissä mainittu vastaanottajan asemapaikkaa.
Onnittelen –onnittelukortti, v.1939.
Toisen kortin historiallinen anti on sen sijaan paljon vaatimattomampi, sillä siitä ei selviä kortin valmistaja eikä suunnittelija.
Se ei ole myöskään lähetetty sota-aikana, vaan 9.11.1939 eli vähän ennen talvisodan puhkeamista.
Kortissa ei siten ole myöskään sotasensuurin tarkastusleimaa, vaan ainoastaan kenttäpostikonttorin leima.
Tästä voi päätellä vastaanottajan todennäköisesti tulleen kutsutuksi reserviläisten ylimääräiseen kertausharjoitukseen, jonka avulla Suomi varautui mahdollisesti edessä olevaan sotaan.
Outoa kortissa on se, ettei sen kirjoittaja mainitse, mistä syystä hän onnittelee vastaanottajaa.
Huom! Lisää vanhoja postikortteja löydät Vanhat postikortit -categoriastani.