Valkoselkätikka ja pähkinähakki talvella lintulaudalla – Katso HD video.
Minulla oli eilen ilo käydä kutsuttuna ihmettelemässä tutun suonenjokelaisen pariskunnan lintupihaa. Lintupihaksi sitä todellakin voi näin talviaikaan kutsua, sillä niin monia lajeja ja suuri määrä yksilöitä heidän piharuokinnallaan käy. Talon syrjäinen sijainti on varmasti yksi syy lintujen runsauteen, mutta se ei varmasti ole ainoa eikä tärkein syy.
Jos asiaa minulta kysytään, linnut viihtyvät pihassa yksinkertaisesti siitä syystä, että talon iloinen isäntäväki pitää kunnia-asianaan siivekkeiden ystäviensä ruokahuollosta huolehtimisen.
Eivätkä he valikoi vieraitaan, vaan ruokaa on tarjolla kaikille halukkaille. Myös linnuistamme kauneimmalle, närhelle, jota monet suomalaiset jostain minulle käsittämättömästä syystä halveksuvat. Niinpä ruokinnalta tapaa kaikkien tiaislajiemme lisäksi ainakin keltasirkkuja, urpiaisia ja käpytikkoja.
Talviruokinnan helmet ovat kuitenkin mustarastas, pähkinähakki ja valkoselkätikka.
Näistä kaikille meille tuttu mustarastas on näillä korkeuksilla suhteellisen harvinainen talvehtija. Pähkinähakki taas on Pohjois-Savossa ympäri vuoden melko harvinainen, mutta Suonenjoella lajia on nykyään tavattu vuosittain. Valkoselkätikka puolestaan kuuluu Suomen uhanalaisiin lajeihin, joten sen näkeminen on aina ikimuistoinen kokemus. Itsekin olen nähnyt lajin vain kerran aiemmin.
Videolla pihan lajeista esiintyvät lyhyesti vain valkoselkätikka (Dendrocopos leucotos) ja pähkinähakki (Nucifraga caryocatactes). HD videolla lumisateessa talipötköä nakuttava valkoselkätikka on koirasyksilö.
P.s. Olen kuvaillut tätä lintuparatiisia laveammin artikkelissani Arkiston Helmi-sarjan artikkelissa Totta vai taikaa vuodelta 2008. Tuolloin pihan lajierikoisuudet olivat aivan muita.
Huom! Ennen joulua blogissani tapahtuneen ulkoasuuudistuksen takia kaikki uudistusta edeltävät artikkelit näyttävät lievästi ilmaistuna erilaisilta.
2 Comments
E. Salonen
Hienon videon olet tehnyt! Laadukasta videokuvaa!
Olli
Kiitos kehuista, mutta kyllä videossa selviä teknisiä vikojakin on. Esim. pähkinähakki liikuttaa välillä niiin nopeasti päätään, ettei kamera ole ehtinyt tallentamaan nokan kaikkia liikkeitä.