Tämänkin kuvan kaunis kalastussiima on luontoon jätettynä tappava.

Kommentoi

Tappava kalastussiima

Tappava kalastussiima

Olin jokunen päivä sitten kuvaamassa koskikaroja Rautalammin Nokisenkoskella, joka on merkittävä vapaa-ajankalastuskohde. Kovin suurta määrä kuvamateriaalia en karoista saanut, mutta täysin hukkareissu ei käynti koskella kuitenkaan ollut. Niinpä olin täysin tyytyväinen saaliiseeni pakatessani kimpsujani kotiin lähtöä varten.

Siihenpä se hauskuus sitten loppuikin.

Huomasin näet vedessä, kalastuslaituriin takertuneena, jotain, jota en koskaan toivoisi kenenkään kalastajan jäljiltä löytäväni: Vedessä kellui vyyhti vahvaa, kauniin keltaista kalastussiimaa.

Se, että keltainen siimavyyhti koskessa ilmakuplien keskellä tanssiessaan vaikutti esteettisesti silmiini kovin kauniilta, ei kuitenkaan kumoa sitä tosiasiaa, että jokainen luontoon jätetty siimaan pätkä, riippumatta siitä miten esteettinen se on, on aina kaikkien luontoharrastajien etiikkaa vastaan. Tai ainakin pitäisi olla. Tällä en tarkoita sitä, että vapaa-ajankalastaja siimaa luontoon jättäessään syyllistyisi luonnon roskaamiseen – vaikka toki hän sitäkin tekee.

Vaan sitä, että luontoon hylätty siima voi aiheuttaa monille eläimille pitkäaikaista kärsimystä ja jopa tappaa ne lopulta.

Itse olen kohdannut kahdesti tällaisen karmean kohtalon kouriin joutuneita eläimiä, jotka molemmat olivat aikuisia laulujoutsenia. Toinen niistä oli nielaissut jotain hyvin vahvaa siimaa, joka pisti ulos sen nokasta vaikeuttaen sen ruokailua merkittävästi.

Toisen joutsenen alaleuan ympäri puolestaan kulki kalastuslangan muodostama lenkki, joka oli saanut sen nielun jo lievästi tulehtumaan.

Mitä tein Nokisenkosken siimalle, sinä kysyt. Saman, minkä olen aiemminkin tehnyt löytäessäni kuvauskohteistani huolettomien kanssaihmisteni niihin jättämiä siimanpätkiä – niitä kohtaa muuten yllättävän usein metsälampien rannoilta:

Otin sen mukaani, ja vein roskiin.

Siimojen vaarallisuudesta on kuitenkin puhuttu jo vuosia, eikä ilmeisesti kovin suurta asennemuutosta ole asiassa saatu aikaan. Toivoa ei silti  tarvitse heittää kokonaan romukoppaan, sillä myös Suomen Vapaa-ajankalastajien Keskusjärjestö kertoo omilla verkkosivuillaan siimojen vaarallisuudesta ja jopa opastaa kalastajia siinä, mitä tarpeettomille siimanpätkille tulisi tehdä, jotteivät ne aiheuttaisi tuhoa luonnossa.

Huom! Vapaakalastajien sivuilla on sellaista kuvamateriaalia loukkaantuneista linnuista, joka voi aiheuttaa jollekin mielipahaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.