Suonenjoen pyörivän jäälautan salaisuus paljastuu nopeutetussa videokuvassa
Eilen Suonenjoen mystinen pyörivä jäälautta ilmestyi jälleen, jo toisen kerran tämän talven aikana. Valitettavasti tätä harvinaista jäälauttaa odotti sama kohtalo kuin edellisellä kerralla kuukausi sitten: liian nopeasti ja liian kovaksi kiristynyt pakkanen jähmetti yön aikana lautan pyörivän liikkeen, ennen kuin siitä ehti tulla symmetrisen pyöreä.
Onneksi olin kuitenkin – kiitos luotettavien sääennusteidemme – aavistanut tilanteen ja dokumentoin lautan jo eilen kaiken varalta. Itse asiassa kuvasin lautan eilen kahdesti: Ensin puolen päivän jälkeen , jolloin kuvasin lautan tekemän yhden vajaan kierroksen. Vasta myöhään iltapäivällä sain sitten idean kuvata lautan liikettä pidemmän aikaa tarkoituksenani nopeuttaa lautan liikettä editointivaiheessa ja näin saada havainnollistettua lautan säännöllinen ja tasainen pyörivä liike.
Niinpä kuvasin jäälautan pyörintää puolen tunnin ajan aina siihen saakka, kunnes iltapäivä hämärtyi lopullisesti ja teki kuvaamisen jatkamisen turhaksi.
Kun sitten myöhemmin editoin videota ja nopeutin jäälautan liikkeen kolmikymmenkertaiseksi, minulle paljastui, että ennakkokäsitykseni lautan tasaisesta liikkeestä ei pitänytkään aivan kutiaan. Lautan etenemisnopeus ja pyörähdysnopeus molemmat nimittäin muuttuivat merkittävästi jokaisen sen tekemän täyden kierroksen aikana. Sen puolen kierroksen aikana, jolloin lautta kulki alavirtaan, sen vauhti ja pyöriminen koko ajan kiihtyivät, kun taas vaihtaessaan kulkusuuntaansa kohti ylävirtaa ne molemmat silmin nähden puolestaan hidastuivat.
Sinänsä ilmiössä ei tietenkään ole mitään merkillistä, noudattaahan jäälautan liike tietenkin fysiikan lakeja. Oli vain erikoista pystyä näkemään omin silmin asia, jota ei voinut itse aidossa tilanteessa selvästi havaita.