Suonenjoen harvinainen suuri pyörivä jäälautta syntyi jälleen
Aivan Suonenjoen keskustaan on useina talvina syntynyt erikoinen, suuri hitaasti paikallaan pyörivä, symmetrisen pyöreä jäälautta. Näin oli käymässä eilenkin, mutta aivan loppuun saakka ei prosessi tällä kertaa ehtinyt mennä sillä pakkanen lauhtui – kuten kuluneelle talvelle on ollut tyypillistä – hyvin nopeasti, minkä seurauksena jäälautta oli tänään jo kokonaan kadonnut.
Jäälautan syntymisestä tiedetään sen verran, että se käynnistyy yleensä sään nopean kylmenemisen yhteydessä. Liian alas ei lämpötila saa kuitenkaan mennä, sillä yli kahdenkymmen asteen pakkasilla joki jäätyy nopeasti umpeen eikä jäälauttaa ehdi syntyä. Eilen pakkasta oli vajaa 10 astetta, mikä riitti tapahtumaketjun käynnistymiseen. Oli kuitenkin helposti nähtävissä, ettei tällä kertaa ollut odotettavissa yhtä kauttaaltaan kauniin valkoista ja symmetristä jääkiekkoa kuin joinakin aiempina vuosina.
Joka tapauksessa tuo Suonenjoen yli johtavan sillan kupeessa olevassa suvannossa pyörivä jäinen kiekko oli edelleen hyvin hämmentävä näky. Täysin ympyränmuotoinen jääkappale pyörii nimittäin suurimman osan ajasta tummassa virrassa tasaisen äänettömästi kuin näkymättömän myllärin käden voimasta
Pakkasen lisäksi tämän epätavallisen luonnonilmiön perussyyt ovat ilmeisesti jokisuvannon pyöreä muoto ja joen loivan kaareutumin suvannon kohdalla, jotka molemmat tekijät yhdessä aiheuttavat saavat aikaan suuren, hitaan pyörteen. Kun tähän yhdistyy sopivan kylmä pakkanen, niin jäinen myllynkivi alkaa hitaasti syntyä.
Pyöreän muotonsa jäälautta saa hankautuessaan pyöriessään suvantoa reunustavaa kiinteää jäätä vasten. Tämä on niin nähtävissä kuin kuultavissa videolla.
Tapaus ei todellakaan ole ainutlaatuinen Suonenjoella, vaikka se sitä ehkä muualla onkin. Ilmiön valtakunnallisesta harvinaislaatuisuudesta kertoo se, että jo kolmisenkymmentä vuotta sitten, 80-luvulla, Suonenjoessa pyörivä jäälautta oli päässyt televisioon. Toisen kerran tämä jäinen pyörivä kiekko sai kansallista julkisuutta, kun Suomen Luonto julkaisi siitä ottamani kuvan ilmiötä käsittelevän artikkelin yhteydessä 2000-luvun alkupuolella.