Ristisorsan harvinainen vierailu Rautalammilla
Tämä on lyhyt dokumentointi Pohjois-Savossa melko harvinaisesta vierailijasta, ristisorsasta (tadorna tadorna). Kuvauspaikka Toholahti, Rautalampi. Kuvausetäisyyttä veden yli oli pari sataa metriä, ilmassa kohtalaisesti lämpöväreilyä ja tuuli välillä todella navakkaa, joten kuvanlaadulla ei voi kehua. Tärkeintä oli kuitenkin saada edes jonkinlainen siedettävä dokumentti vierailusta.
Kuvaushetki (17.4.2017) olikin hyvin erikoinen ja ikimuistettava juuri kuvausolosuhteiden takia: Välillä keväinen jää jymähteli allani hyvinkin pelottavasti, välillä taas tuulenpuuskat yltyivät niin voimakkaiksi, ettei kamerani pysynyt liukkaalla jäällä paikallaan.
Kuvassa on taltioitunut täysin vahingossa jotain muutakin erikoista. Jotain jota en kuvaushetkellä edes huomannut: kaksi peräkkäin lentävää perhosta. Kysymys kuuluukin, mitä perhosia ne olivat, mistä ne tulivat ja mihin ne olivat menossa tähän aikaan vuodesta. No , se jää ikuiseksi arvoitukseksi.
Ristisorsa lyhyesti: Ristisorsa (tadorna tadorna) on meillä hyvin harvalukuinen rannikon ja saaristojen pesimälaji. Pesivien parien määrän arvioidaan olevan vain noin 300.
Ristisorsan vartalo on väriltään suurimmaksi osaksi valkoinen, mutta sillä on tummanvihreä pää sekä rinnan poikki kulkeva selvästi erottuva ruskea vyö. Linnun hartiat, siipisulat, pyrstön kärki ja keskivatsa ovat puolestaan alhaalta nähtynä mustat. Ristisorsan nokka on kookas ja punainen. Koiraalla (kuvassa) on lisäksi otsallaan hyvin erottuva kyhmy. Aikuisen linnun jalat taas ovat väriltään vaaleanpunaiset.
Kooltaan (55–67 cm) ristisorsa on jonkin verran sinisorsaa pidempi.