Palomiehet sammuttavat uhkaavan tulipalon videolla – Suonenjoki, Oittilansalo, 2018
”Hei! Täällä Olli Korhonen. Olen juuri Suonenjoen Oittilansalon moottoriurheiluradalla ja seison aivan punaisena hehkuvan tulipalonalun vierellä.” Suurin piirtein näin varmaankin alkoi hermostunut puheluni hätäkeskuksen numeroon 112 vain muutama ilta sitten.
Olin tuolloin (13.6.2018 n. klo 19.08) juuri tullut Oittilansalon motocrossradalle tarkoituksenani kuvata pikkulepinkäisiä ja mahdollisesti nauhoittaa harvinaisen viitakerttusen ääntä, kun huomasin jo kauempaa kuvauspaikkani läheisyydestä nousevan runsaasti paksua savua. Tämä sai hälytyskellot soimaan päässäni, sillä olinhan ollut todistamassa aivan samalla paikalla roihunnutta valtavaa kantokasapaloa lähes päivälleen neljä vuotta sitten. Niinpä en harkinnut juuri hetkeäkään ennen kuin soitin yleiseen hälytysnumeroon.
Tämän jälkeen siirsin autoni pois Suonenjoen palolaitoksen paloautojen mahdolliselta kulkureitiltä, ja jäin sitten vartioimaan palopaikkaa saamani ohjeen mukaisesti. Kävin kuitenkin myös varoittamassa tilanteesta vain parin sadan metrin päässä olevia moottoriurheilua harrastavia isää ja poikaa, jotka eivät olleet lainkaan havainneet savua välissä olleen metsän takia.
Kuten videolta näkyy, tulenlieskat eivät olleet kovinkaan suuret ja näyttävät, mutta tämä ei tarkoittanut sitä, ettei tilanne olisi ollut todella uhkaava. Itse asiassa avotulta paikalla ei ilmeisesti ollut ollut kovinkaan kauan, vaan tuli oli kerännyt voimaa suuren paikalle kipatun tuhkakasan sisuksissa jo pidemmän aikaa.
Oli siis suuri ja onnellinen yhteensattuma, että satuin olemaan paikalla juuri siinä vaiheessa, kun tuli oli noussut tuhkakasan pinnalle ja muodosti todellisen vaaran aivan paikan läheisyyteen kasatuille useille erilaisille suurille kuiville puukasoille. On helppo kuvitella, mikä olisi ollut mahdollisesti seuraus, jos tuli olisi levinnyt niihin näin poikkeuksellisen kuivana aikana.
Varsinkin tuon melko pienen alueen poikkeuksellisen mielenkiintoiselle lintukannalle tulipalo olisi voinut olla tuhoisa: Tällä hetkellä siellä pesivät ainakin pikkutylli ja pikkulepinkäinen. Lisäksi alueella on nyt tavattu useita viitakerttusia ja ruisrääkkiä. Lisäksi tavallisemmista lajeista siellä on havaittu ainakin punavarpusia, kivitaskuja, taivaanvuohia sekä metsä- ja valkovikloja.
Itselleni oli kuitenkin yllätys, että laajin kuuma alue löytyi tuhkakasan juurelta, jonne ruiskutettu vesi osaksi muuttui heti höyryksi, osaksi imeytyi maaperään. Osa vedestä kuitenkin muodosti märän tuhkan pinnalle kuuman lähteen tavoin pulppuavan kiehuvan lähteen.
Paloalue: Useita kymmeniä nelimetrejä (oma arvio). Palomiesten lämpökameran mukaan varsinaisen avotulikohdan lisäksi muun alueen pintalämpötila oli kohonnut noin 40 asteeseen. Lisäksi ympäri paloaluetta pinnan alla oli useita lämpökamerassa punaisena hehkuvia yli 200 asteen lämpötilan omaavia pesäkkeitä.
Kaiken kaikkiaan pari tuntia kestäneestä sammutustyöstä nähdään videolla seuraavat toimenpiteet: Aluksi vettä ruiskutetaan sekä paloalueen pinnalle että metalliputken avulla paineella pinnan alle. Välillä pinnalle ruiskutetaan vaahtoa, joka vähentää tuhkan pinnalla olevaa pintajännitystä päästäen sammutusveden syvemmälle palopesäkkeisiin. Paloaluetta lisäksi tutkitaan useaan otteeseen lämpökameralla pinnan alla piilossa olevien kuumien pesäkkeiden paikallistamiseksi.
Alla video vuoden 2014 suuresta kantopalosta, jossa tuhoutui yli 1000 kuutiometriä kantoja. Valokuvia tuosta valtavasta ”juhannuskokosta” löydät tästä linkistä.