Naurulokkiemo munan kuori nokassaan – Harvinainen tilannekuva 45.
Kesällä 2007 minulla oli melkein onni – paino sanalla ’melkein’ – nähdä linnunpoikasen kuoriutuvan.
Tosin en tuolloin ymmärtänyt, mitä olin todistamassa, ennen kuin havaitsin pesässään hautoneen naurulokin kaivavan altaan tyhjän munankuoren, jonka sisällä verisuonet vielä hohtivat punaisina tuoreuttaan.
Kauan ei lokkiemo munankuori suussaan ylvästellyt, sillä heti kuvan ottamisen jälkeen se kiikutti munankuoren muutaman kymmenen metrin päähän pesästä jättäen vastasyntyneen poikasen hetkeksi suojamaattona pesään.
Alla olevassa, puoli tuntia myöhemmin otetussa kuvassa, juuri kuoriutunut poikanen on juuri saamassa elämänsä ensimmäistä ateriaa, jonka toinen emoista on sille tuonut.
Kuvassa etualalla seisoo poikasen vanhempi sisarus, joka ei itsekään ei ilmeisesti ole kovin paljon vanhempi, sillä sen nokassa näkyy vielä selvästi valkea munahammas.
Munahammashan on nokan kärkeen kovemmasta aineesta muodostunut terävähkö ulkonema, jonka avulla kuoriutuva poikanen kykenee rikkomaan itseään ympäröivän munankuoren. Pian kuoriutumisen jälkeen tämä ”hammas” kuitenkin häviää.
Kuoriutuakseen poikanen tarvitsee myös toisen apuneuvon: Sen niskassa oleva lihasryhmä on nimittäin laajentunut tuottamaan riittävän lihasvoiman munankuoren rikkomiseksi hakkaamalla ja raapimalla. Myöhemmin nämä lihakset menettävät merkittävästi kokoaan. (Lähde: Earthlife.net, http://www.earthlife.net/birds/eggs.html)