Lyijymyrkytykseen kuolevan laulujoutsenen viimeinen elinviikko videolla
Oheisella videolla on kuvattuna aikuisen laulujoutsenen viimeinen dramaattinen elinviikko huhtikuussa 2019. Tapahtumapaikka on Suonenjoen Lintharjulla sijaitseva Onkilampi, joka oli aiemmin ollut vuosikymmenien ajan ampumaratakäytössä. Videon laulujoutsen on jo kolmas Eviran tutkimusten vahvistama lammen lyijyhaulien aiheuttama laulujoutsenen lyijymyrkytystapaus. Aikaisemmat vahvistetut lyijymyrkytykset ovat vuosilta 2015 ja 2016.
Kun keväällä aloitin juuri lammelle saapuneen parin elämän dokumentoinnin videolle, minulla ei ollut tietenkään mitään varmaa tietoa, mitä juuri näille kahdelle joutsenelle voisi tapahtua. Kun ensimmäiset mahdollisen lyijymyrkytyksen oireet – jotka pystyin tunnistamaan vuoden 2016 tapauksen perusteella – sitten hyvin nopeasti ilmestyivät, halusin tehdä kaikkeni, että saisin tapauksen dokumentoitua niin hyvin, ettei lammen lyijyn vaikutuksista joutseniin jäisi mitään epäselvyyttä. Näin lammen kunnostustarve ehkä lopulta myönnettäisiin.
Näin surullista tapahtumien kulkua en tietenkään olisi koskaan halunnut joutua kuvaamaan, mutta toisaalta olin jo aikaisempien vastaavien tapausten jälkeen päättänyt, että seuraisin kaikkia lammelle saapuvia joutsenia niiden paikalle tulosta lähtien, voidakseni mahdollisesti kuvin todistaa lammen nykyisen tilanteen.
Lyijymyrkytykseen sairastuneen joutsenen kannalta oli myös hyvin surullista se, etten voinut – kuten videolla nähtävistä päivämääristä voi päätellä – lainkaan käydä lammella kolmena sen kuolemaa edeltävänä päivänä. Jos olisin voinut niin tehdä, olisin varmaankin silloin voinut saada lopullisen varmuuden sen sairastumisesta.
Alla kuva asennosta, joka ilmeisesti on oire lyijymyrkytyksestä, sillä kaksi löytämistäni lyijymyrkytykseen kuolleista joutsenista on nyt menehtynyt lähes samanlaiseen asentoon. Kuvan joutsen on kuitenkin vielä elossa.
Aikaisempien lyijymyrkytykseen kuolleiden perusteellahan minulla ei ollut mitään varmaa käsitystä siitä, mitkä oireet viittaavat juuri lyijymyrkytykseen. Vuoden 2015 joutsenen olin nimittäin löytänyt kuolleena, ja vuoden 2016 joutsenta seurasin vain lyhyen aikaa kahtena iltana ennen kuin löysin sen pari päivää myöhemmin huonokuntoisena lammen rannalta. Tuolloin otin linnun sitten kiinni, ja paikallinen eläinlääkäri lopetti sen kärsimykset. Itse asiassa minulla ei ennen tuota yllättäen tapahtunutta kiinniottoa tai sen jälkeenkään ollut minkäänlaista varmuutta siitä, että näkemilläni oireilla voisi olla jokin syy-yhteys linnun nauttimaan lyijyyn.
Vasta vuoden 2019 laulujoutsenen käytöksessä näkemäni muutokset saivat minut näkemään näiden kahden viimeisen tapauksen yhteyden.
Lokakuun Suomen Luonnossa sekä lehden sivustolla aiheesta vielä tarkemmin.
P.s. Julkaisen jossain vaiheessa myöhemmin pidemmän artikkelin, jossa kerron niin tästä kuin kahdesta aiemmastakin tapauksesta enemmän. Kuvien ja videoiden avulla tietenkin.