Lentokala aarniometsässä?

Kommentoi

Kuva: Raidankeuhkojäkälä. Jäkälä. Kala.

Raidankeuhkojäkälän outo lehti vanhan haavan rungolla.

Alanko nähdä näkyjä? Onko luontohulluuteni saastuttanut viimeisetkin järkevät aivosoluni?

Toivottavasti ei. Oli miten oli, mutten mahda sille mitään, että käydessäni eilen vapauttamassa  Ranuan eläinpuistosta minulle toimitetun linnun suonejokelaiseen rauhoitettuun aarniometsään, silmiini sattui mielikuvitustani vastustamattomasti kiehtonut ilmiö:

Ikivanhan haavan uurteisella rungolla kasvoi runsaasti raidankeuhkojäkälää, jonka lehdistä yksi oli kuivunut valkoiseksi.

Minun silmiini lehti kuitenkin näytti ahdiinkoon  joutuneelta lentokalalta, joka huusi suu auki maailmalle niin omaa tuskaansa kuin suomalaisten vanhojen metsien tilaa.

Mutta sehän siis se, mitä minä siinä näin. Aivan toinen asia on se, mitä sinä näet.

Faktat:

Raidankeuhkojäkälä on kookas, laajoja peitteitä muodostava, lehtimäinen jäkälä. Se kasvaa epifyyttinä lehtipuiden, varsinkin haavan ja raidan, tyvirungoilla.

Raidankeuhkojäkälän (Lobaria pulmonaria) tyypillinen kasvupaikka on kostea vanha metsä. Niinpä vanhojen metsien katoamisen myötä myös tämä vanhojen metsien indikaattorilaji on harvinaistumassa.

Toinen lajin taantumiseen vaikuttanut tekijä on ilmanlaadun heikkeneminen. Raidankeuhkojäkälä on nimittäin erityisen herkkä ilmassa olevalle rikkidioksidille, minkä takia sitä pidetään myös erinomaisena ilmanpuhtauden indikaattorilajina.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.