Ilmeet sen kertovat – Suonenjoen harvinaisten jääluolien tutkiminen on hauskaa

Kommentoi

kourujoki. paannejääluola

Sami ja ensimmäisen jääluolan sisäänmenoaukko.

Vuoden tauon jälkeen Suonenjoen Kourujokeen muodostui jälleen hienoja paannejääluolia. Edellisellä kerralla, v. 2014, suoritin kaikki luolatutkimukset yksin, mutta tällä kertaa sain houkuteltua mukaani kaksi pikkupoikaani – Joonas  193 cm ja Sami ”vain” 190 cm –  sekä ihanan Sannan ihmettelemään näitä suomalaisen luonnon jäisisä ihmeitä.

Vaikka useimmat luolat ovat tänä vuonna aikaisempia jonkin verran pienempiä, ei  ”avustajillani” ollut suuriakaan vaikeuksia tunkeutua niihin kahteen pienempään luolaan, jotka ehdimme yhdessä tutkimaan.

kourujoki,paannejääluola

Joonas toisen jääluolan suuaukolla.

Muiden henkilöiden läsnäolo oli tällä kertaa turvallisuussyistä välttämättömyys, sillä minulla ei ollut ollut mahdollisuutta varmistaa niiden luolien jääkattojen kestävyyttä etukäteen.  Apuvoimien paikallaolo oli apuvoimia, jos jotakin dramaattista sattuisi tapahtumaan.

Tällä kertaa vaaran tuntua lisäsi myös se, että voidaksemme tunkeutua ensimmäisen kahden jääluolan sisälle meidän oli ensin suurennettava niiden katoissa luonnostaan olevia aukkoja.

Kaksi yhdessä tutkimaamme luolaa eivät olleet todellakaan suuren suuria:  suurempi kokonaispinta-alaltaan n. 6 neliömetriä, ja senkin pinta-alasta suuren osan muodosti noin kolme metriä pitkä ja metrin leveä jäätunneli.

Tämän luolan sisustaa ja sen tunnelin voit nähdä aivan alla olevan lyhyen videokoosteen alussa.  (Tämän videoklipin jouduin kuitenkin käytännön syistä kuvaamaan valitettavasti Lumialla, mikä näkyy selvästi kuvanlaadussa. Muut koosteella nähtävät videoklipit kuvasin Canon 5D Mark III:lla.)

Korkeudeltaan nämä molemmat luolat olivat noin 70 cm.

Paannejääluola, Kourujoki, Suonenjoki

Paannejääluola, Kourujoki, Suonenjoki

Muutama päivä myöhemmin kävin joella uudestaan ja löysin kaksi uutta luolaa, joista toinen oli pituudeltaan noin 20 metriä ja korkeutta myös noin 70 cm. Tämän luolan kuvaaminen ei kuitenkaan ollut mahdollista itseäni kastelematta, sillä sen pohjalla ei ollut lainkaan jäätä vaan vesi juoksi siellä vapaana.  Niinpä siirryin suosiolla kuvaamaan toista löytämääni luolaa.

jääluola,paannejää

Paannejääluola, Kourujoki, Suonenjoki

Tämä olikin kaikista neljästä luolista kaikkein upein hienoine jäämuodostelmineen.  Se oli myös luolista korkein (n. 1m) ja avarin (n. 1,5m x n. 4m). Tämän luolan näet viimeisenä videolla.

Mielenkiintoista kaikissa tänä vuonna löytämissäni luolissa oli lisäksi se, että ne olivat syntyneet aivan samoille paikoille kuin kaksi vuotta sitten, talvella 2014.

Huom! Jos haluat miltä luolat näyttivät ja kuulostivat v. 2014, se onnistuu seuraavista linkeistä.

Video, pitkä luola jota en nyt voinut kuvata.

Video, suuri kaunis luola, joka on myös nyt nyt kuvaamallani videolla.

Kuvia ja ääniä jääluolista ja jäänalaisista onkaloista.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.