Kajaanin suuri mystinen maanalainen graffitigalleria entisen suositun tanssipaikan raunioissa
Viime kesänä toteutin pitkäaikaisen haaveeni käydä tutustumassa siihen, mitä nuoruuteni kotikaupunki Kajaanin suositusta tanssipaikasta oli jäljellä. Tai paremminkin sieltä mahdollisesti löytyvään graffititaiteeseen, josta olin jokunen vuosi sitten saanut vihiä. Muita siteitä minulla ei paikkaan ollutkaan, sillä en ollut siellä koskaan käynyt sen vielä ollessa toiminnassa. Oli ilmeisesti ollut tuolloin muita kiireitä.
Kiire oli tälläkin kertaa, joten en voinut uhrata paikkaan ja siellä oleviin teoksiin aikaa kuin puolisen tuntia, mutta se oli kyllä aivan riittävästi tekemään minuun lähtemättömän vaikutuksen. Olin nimittäin todella yllättynyt siitä määrästä erilaisia graffititeoksia (sekä graffititekstejä että muraaleja eli seinämaalauksia), joita siellä oli nähtävillä siitä huolimatta siitä, että jotkut töhrijät olivat yrittäneet tehdä parhaansa niiden pilaamiseksi (kuva alla).
Tuo aikoinaan todella suosittu Karangan tanssilava joutui lopettamaan 1980-luvulla toimintansa yhteiskunnassa tapahtuneiden muutosten seurauksena. Kiitos tanssilavan syrjäisen sijainnin, sen rakennukset joutuivat tämän jälkeen kärsimään vuosien vandalismista, kunnes ne paloivat kivijalkaan v. 1997. Tällöin tanssilavasta jäi jäljelle vain päärakennuksen maanalainen kerros sekä erillisen tanssitilan pyöreä betonilattia.
Siitä, milloin graffitien tekijät mahdollisesti kiinnostuivat paikasta, en ole löytänyt mitään tietoa, mutta ainakin YLEn tanssilavan menneisyydestä kertovassa artikkelissa vuodelta 2012 on kuva, josta voi päätellä siellä olleen jo silloin jonkinlaisia graffiteja.
Netistä löytyy myös Matti Sunellin blogi, jossa hän julkaissut 2015 ottamiaan kuvia Karangan silloisista graffiteista. Nuo eivät kuitenkaan ole paikan viimeisimmät graffitit, sillä seiniltä löytyy ainakin vuosina 2018 ja 2019 signeerattuja töitä.
Osa uudemmista teoksista on kuitenkin ilmeisesti tehty aiempien teosten päälle, jolloin nämä ovat joko osin tai kokonaan hävinneet. Esimerkiksi alakertaan johtavien portaiden vieressä ollut suuri seinämaalaus asetta kantavasta naisesta, jota ei näy vielä YLEn artikkelissa, on jäänyt kauniin suuren tukaanin alle, jonka vieressä on signeeraus Refida -19.
Teoksen tehnyt Refida on ilmeisesti suomalainen, sillä hänen teoksiaan löytyy muultakin maastamme, kuten Kuopiosta ja myös ilmeisesti Helsingistä. Sen sijaan videolla nähtävä eräälle seinälle suurella kirjoitettu ASEC taas näyttäisi viittaavaan ranskalaiseen tekijään.
Sen sijaan yhdeltä seinältä löytyvän akuankkamaisen hahmon vieressä oleva teksti UNNA saattaa liittyä samannimisen saksalaisen kaupungin tunnettuun graffitiseinään.
Ilmakuva Karangan tanssilavan sijaintipaikasta.