Ilves näytti hampaansa Ranuan eläinpuistossa
Loppukesän pohjoisen matkallani kävin myös pikavisiitillä Ranua Zoo:ssa. Kyseessä oli ihan pelkkä turistivierailu, mutta en malttanut olla käyttämättä tilaisuutta hyväkseni ja kuvata kuva-arkistooni joitakin sellaisia lajeja, joita saattaisin tarvita lehtipalstani lukijoiden luontohavaintojen kuvittamiseen, mutta joita en todennäköisesti saisi koskaan kuvattua luonnossa.
Niinpä sain kohtuullisen kelvollisia kuvia niin ilveksestä, mehiläishaukasta, maakotkasta, merikotkasta kuin tunturipöllöstäkin.
Lisäksi kuvasin myös nukkuvan jääkarhun ja maata tonkivan villisian. Nämä kuvat otin kuitenkin lähinnä vain ”omaksi huvikseni”, sillä niitä tuskin kukaan lukijani tulee kertomaan nähneensä sisäsavolaisessa luonnossa. Toisaalta kaikkihan on mahdollista. Nähtiinhän vuosia sitten Ruokolahdella peräti leijona.
Ensimmäistä kertaa en toki Ranua Zoo:ssa ollut, sillä eläinpuisto on minulle hyvinkin tuttua paikka jo vuosien takaa. Veinhän sinne itse kerran sekä loukkaantuneen kurjenpoikasen ja viirupöllön. Näistä kurki jäi invalidina eläinpuiston vakituiseksi asukkaaksi, mutta viirupöllö puolestaan kuntoutui niin hyvin, että se onnistui jopa karkaamaan eläinpuistosta.
Parempi ehkä niin, sillä puntikselle lähtemällä pöllö säästi hoitajilta sen vaivan, että heidän olisi pitänyt viedä lintu jonnekin kauemmaksi ja vapauttaa se siellä.
Vuosia myöhemmin Ranualle vietiin puolestaan pyydystämäni loukkaantunut nuori kanahaukka, joka sekin kuntoutui lentokykyiseksi. Tällöin se palautettiin muutaman viikon hoitojakson jälkeen Suonenjoelle, jossa saatoin vapauttaa sen todelliseen ikimetsään.