Näe jäälauttojen tanssivan itsensä koskessa pyöreiksi pannukakuiksi nopeutetulla videolla

Kommentoi

Pohjois-Savossa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Hirvolan myllyn luona tapahtui jälleen kummia: Myllyn vierelle laskeva Savijoen pieni koski pyöritti suuren määrän kauniin symmetrisiä, lähes pyöreitä jäälauttoja, joista suurin halkaisijaltaan puolimetrinen.

Juuri tätä isoimman jäälautan liikettä kannattaa oheisella videolla seurata, sillä sen liike paljastaa selvimmin, miten kaikki jäälautat kiertävät kehää virrassa samalla oman akselinsa ympäri pyörien.

Oikeassakin tilanteessa, omin silmin seurattuna jäälauttojen hidas yhdessä liikkuminen lähes ympyränmuotoista rataa on juuri ja juuri mahdollisista nähdä, jos vain kärsivällisyyttä riittää. Sen sijaan niiden jatkuva pyöriminen oman akselinsa ympäri olisi huomattavasti vaikeampaa havaita paljain silmin.

Videon lopussa olevan nopeutetun videon avulla koko tuo mielenkiintoinen pyörivä prosessi on kuitenkin helppo todentaa. Videolla on myös nähtävissä se, kuinka pyöriessään jäälautat koko ajan törmäilevät kevyesti toisiinsa ja samalla hiovat toisiaan yhä pyöreämmiksi.

Nopeutettu video on tehty muuttamalla noin. 30 minuutin alkuperäinen otos noin yhden minuutin pituiseksi, eli videolla nähtävä liike on 25 kertaa nopeampaa kuin oikeassa tilanteessa.

Hirvolan mylly kartalla.

Kooltaan nämä kauniinvalkoiset vaahtoreunaiset pannukakut eivät toki pärjää Suonenjoen keskustaajamaan silloin tällöin syntyvälle suurelle pyörivälle jäälautalle, mutta näiden Hirvolan pyöreiden jääleipien erikoisuus onkin siinä, että niitä saattaa syntyä useammankin kerran talven kuluessa. Suonenjoen kuuluisa suuri pyörivä jäälauttahan ei ole jokatalvinen ilmiö. Esimerkiksi tänä talvena lauttaa ei tiettävästi syntynyt lainkaan.

Hirvolan punainen myllyrakennus on toki jo itsessään mielenkiintoinen kohde, sillä vastaavanlaisia myllyjä ei Pohjois-Savosta löydy toista. Tämä vuonna 1900 rakennettu mylly on nimittäin ainoa alueen noin 30 säilyneestä myllystä, jossa on säilynyt toimiva sahalaitteisto.

Lisää tietoa niin Hirvolan myllystä kuin muistakin Pohjois-Savon vanhoista myllyrakennuksista löydät Pohjois-Savon Muisti –verkkosivustolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.