Kuvaesitys Budapestistä huhtikuussa 2013 – Tutustu kaupunkiin Tonava kaunoisen sävelin.

Kommentoi

Budapest, näkymä Gellertin vuoren sijaitsevalta linnoitukselta.

Viikko sitten suunnistin kaikessa hiljaisuudessa pikavisiitille Keski-Europpaan. Ensimmäinen tutustumiskohde oli historiallinen Budapest, jonka kauneudesta olin kuullut paljon puhuttavan.

Eivätkä ylistävät puheet olleet olleet tuulesta temmattuja, sillä tuo Tonavan kahtia jakama kaupunki oli tosiaan käymisen arvoinen kohde. Vahinko vain aikaa kaupunkiin tutustumiseen oli vain kaksi päivää, joten kovin syvällistä kuvaa kaupungista ei tuona aikana ehtinyt muodostumaan.

Tämä oli tietenkin odotettavissa, eikä siitä ollut edes mitään haittaa, sillä käynti kaupungissa oli tarkoitettu tiedusteluretkeksi mahdollisia pidempiä Budapest-vierailuja varten.

Kahdessa päivässä selvisi, että kaupunki oli täynnä komeita mahtipontisia Itävalta-Unkarin suuruuden ajalta peräisin olevia rakennuksia.  Tarkemmin ehdin kuitenkin tutustua vain Pyhän Tapanin basilikaan, jossa kävin kahteen eri otteeseen ihailemassa sen kauniita kirkkomaalauksia, upeita patsaita ja värikkäitä lasimaalauksia.

Unohtamatta tietenkään kirkossa säilytettävää balsamoitua kättä, jonka uskotaan olevan pyhän Tapanin oikea käsi. Olisin kovin mielelläni pudistanut tuota kuuluisaa onnea tuovaa pyhää kättä, mutta valitettavasti se ei käynyt päinsä,  koska sitä säilytetään lukkojen takana kauniissa kirkonmuotoisessa lasisessa astiassa.

Oheisessa kuvaesityksessä on kuvia itselleni mielenkiintoisimmista kohteista. Videon alkupuolella on useita maisemakuvia, jotka on kaikki otettu kaupungin yläpuolelle kohoavilta Budan linnakukkulalta ja Gellértinvuorelta.

Sen jälkeen matka jatkuu käynnillä alhaalla kaupungissa sijaitsevalla Sankareiden aukiolla. Suuren aukion keskellä kohoaa mahtava patsasrykelmä, jonka hahmot symbolisoivat mm. niiden seitsemän heimon johtajaa, jotka 800-luvulla tulivat Unkariin ja perustivat Unkarin valtion.

Tämän jälkeen kiipeämme hetkeksi takaisin ylös Budan kukkulalle ja tutustumme pikaisesti sen laella kohoavaan valkeaan Pyhän Matiaksen kirkkoon.

Sen jälkeen vuorossa on muutamia kuvia, jotka heijastavat Budapestin kaupunkikuvan kirjavuutta: Aivan keskustassa löytyy niin luksusmuotia kuin ränsistyneitä rakennuksia, niin suuria lasipalatseja kuin rakastuneiden ikuisen rakkautensa vakuudeksi jättämiä lukkoja.

Seuraavaksi käymme Pudapestin suuressa kauppahallissa, jossa löytyy sekä ruokatuotteita että monenmoista turisteja houkuttelevaa rihkamaa.

Kauppahallin venäläisistä babushkanukeista  selvittyämme onkin aika tutustua Pyhän Tapanin upeaan basilikaan, joka on Budapestin suurin kirkkorakennus.

Lopuksi piipahdamme vielä Euroopan suurimmassa synagogassa.  Synagogan pihalla on Unkarin holokaustin  muistomerkki, Itkupaju, joka symbolisoi niitä lähes 600 000 Unkarin juutalaista, jotka menehtyivät natsien käsissä toisen maailmansodan aikana.

Jokaisessa pajun lehdessä on yhden sodan aikana menehtyneen budapestiläisen perheen nimi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.