Arkisto: Mar 2019

  1. Suonenjoen pyöreä jäälautta syntyi helmikuussa uudelleen – Ei ole koskaan tapahtunut kahdesti samana vuonna

    Kommentoi

    Tammikuun alussa valtakunnallisesti paljon huomiota herättänyt Suonenjoen pyörivä jäälautta ilmestyi yllättäen uudestaan helmikuun 21. päivänä. Kyseessä oli historiallinen tapahtuma, sillä koskaan aiemmin tuo täydellisen pyöreä jäälautta ei tiettävästi ollut syntynyt samana talvena, ei edes samana vuonna.

    Itse asiassa tuota katseen vangitsevaa, rauhallisesti pyörivää lauttaahan on nähty todella erittäin harvoin. Mistä kertoo se, että näitä kahta tämän talven lauttaa edeltävä täydellisen pyöreä lauttahan oli nähty 13 vuotta sitten.   Kaiken lisäksi tämänhetkisen tiedon mukaan tuohon vuonna 2006 nähtyyn lauttaan oli edellisestä kerrasta ehtinyt kulua peräti kolmisenkymmentä vuotta.

    Mikä sitten on voinut aiheuttaa ilmiön uudelleen toistumisen näin lyhyen ajan sisällä? Oma käsitykseni on, että kysymys on kuluneen talven nopeat ja poikkeuksellisen suuret lämpötilojen vaihtelut.  Tämän seurauksena tässä Suonenjoen akanvirrassa on nyt ollut talven kuluessa useita suuria pyöriviä jäälauttoja, joista suurin osa kuitenkin suli pois tai jäätyi kiinni ennen hioutumistaan täydellisen pyöreiksi.

    Paikallinen asukas kertoo luontohavainnoistaan (more…)

  2. Videokooste luontovuoteni 2018 linnuista – Näe mm. harjalintu, merikotka, ruisrääkkä ja sepelrastas

    1 Kommentti

    Tämänkertaisella videokoosteella menneestä luontovuodestani 2018 on yhteensä 83 videolle kuvaamaani lintulajia, jotka nähdään pääosin siinä järjestyksessä, kuin ne ensimmäisen kerran tuona vuonna kuvasin. Näin toimimalla toivon suomalaisen luonnon vuotuisen kiertokulun tulevan mahdollisimman hyvin esille erilaisine sääilmiöineen.

    Myös videoiden äänet ovat samalta vuodelta, lähes kaikki autenttisia, kuvaustilanteissa taltioituneita. Kustakin lajista videolla on vain yksi otos, jolla kyseistä lajia voivat edustaa niin eri-ikäiset kuin myös kumpaa tahansa sukupuolta edustavat yksilöt tekemässä erilaisia – toivottavasti – mielenkiintoisia asioita. Lisäksi lajia videokoosteella voi edustaa niin yksittäinen lintu kuin useamman linnun ryhmä tai parvi.

    Suurin osa videolla nähtävistä lajeista on aivan tavallisia Suomessa tavattavia lajeja, useita Pohjois-Savossa harvemmin paikallisina tavattuja lajeja kuten harjalintu, kyhmyjoutsen, merikotka ja sepelrastas.

    Täysin uutta videokoosteessa on se, että kunkin lajin nimi kerrotaan videolla kolmella erikielisellä tekstillä (suomeksi, englanniksi ja latinaksi). (more…)