Tänään kävin kahdella eri pienellä joella jatkamassa kuvauksia, joissa ideana on käyttää pitkä valotusaikaa veden liikkeen pehmentämiseen ja tunnelman luomiseen.
Aikaa tuhraantui jälleen kerran aika lailla ja tulos: Siitä ei tällä kertaa kannata hirveästi ylpeillä, sillä itseäni tyydyttäviä kuvia en onnistunut saamaan oikeastaan yhtään.
Parhaimmat kuvat – jos niitä sellaisiksi kannattaa edes kutsua – sain samalta Suonenjoen Kourujoen koskelta, jossa olen vuoden kuluessa kuvannut eri syistä jo useamman kerran. Viimeksi joulukuun alussa. (more…)
Enpä malttanut pysyä pois Rautalammin Ahvenkoskelta tänäänkään, sillä en mielestäni ehtinyt eilen koluamaan pienen kosken joka kolkkaa.
Tänään ehdin viettämään paikalla parisen tuntia, mutta se ei tarkoita, että olisin ottanut kovinkaan suuren määrän kuvia. Se ei ollut mahdollista jo yksinkertaisesti siitä syystä, että jokaisen kuvan erilaisiin säätöihin, itse valotukseen ja tuloksen tarkasteluun kului varmaankin yhteensä keskimäärin lähes minuutti.
Talvitulva, Ahvenkoski, Rautalampi
Tämä selittyy sillä, että useissa tänään ottamissani kuvissa pelkästään kuvien vaatima pitkä valotusaika pakollisine peilin nostoineen vei 32 sekuntia.
Kun tuohon itse kuvien ottoon käytettyyn aikaan lisätään rantakivikossa varovaisiin paikanvaihtoihin kulutettu aika, on täysin ymmärrettävää, ettei kuvia kertynyt kovin suurta määrää.
Kuvatiedot: ISO 50, F22, 10-30s.
Talvitulva, Ahvenkoski, Rautalampi
Jos haluat nähdä millaisissa olosuhteissa kuvat tänään otin, se onnistuu erinomaisen helposti katsomalla alla olevan lyhyen videon.
Kuvasin videon lähes heti sen jälkeen kun olin Ahvenkoskelle saapunut, joten se kertoo millainen valaistus aloitushetkellä oli. Myöhemmin valon määrä laski iltapäivän edistyessä.
Pimeä talvipäivä, joita tänä talvena on riittänyt yllin kyllin kiitos maan lumettomuuden, ei ole este valokuvaamiselle, kunhan vain tietää mitä voi ja haluaa kuvata.
Senpä takia hurautin tänään Rautalammin Ahvenkoskelle, jonka tiesin jo aiemmalta käynniltäni tulvivan ja sen takia todennäköisesti sopivan tarkoituksiini. Tavoitteena oli saada päivän pimeyttä korostavia kuvia, joissa pienen kosken voimakkaasti virtaavan veden liike olisi pehmennetty pitkällä valotusajalla. (more…)
Käydessäni vielä kerran vanhat postikorttini törmäsin mm. kahteen mielenkiintoiseen vanhaan postikorttiin, jotka alun perin kuuluivat isoisäni Osmo Kivisen kokoelmiin, mutta ne molemmat ovat lähetetty hämeenlinnalaiselle Valfrid Hedmanille (1872-1939).
Hedman oli ammatiltaan kääntäjä ja opettaja – siis sukulaissieluni – joka oli tunnettu monipuolisesta kielitaidostaan. Hänen kerrotaan osanneen jopa useita kymmeniä kieliä. Väitetään hänen osanneen jopa 70 eri kieltä, joukossa mm. turkki, arabia ja sanskriitti. (more…)
Steve Prefontaine johtaa, David Wottle toisena, Kajaani 1973.
Tutkiessani vanhojen kuvien arkistoani törmäsin kolmeen ajan patinoimaan värikuvaan, jotka muistaakseni kuvasin Kajaanin urheilukentällä silloisesta kesätyöpaikastani lainaamallani legendaarisella Canon Ftb-järjestelmäkameralla .
Kuvien laadulla ei voi kehua, ja valitettavasti niiden heikkoa laatua ei voi panna kokonaan edes senaikaisten värifilmien laadun syyksi. Toisaalta oppia ikä kaikki. Uskoakseni olen noista päivistä jonkin verran kehittynyt. (more…)
Tänään oli pitkästä aikaa sekä pakkasta, kohtuullisesti valoa että mahdollisuus lähteä kuvaamaan. Niinpä otin suunnaksi Rautalammin, jossa olin jo edellisellä viikolla käynyt yrittämässä kuvata sulaan jäänyttä silkki-uikkua.
Noilla kerroilla en ollut saanut aikaiseksi mitään mainittavampaa, mutta tänään minulla oli jo hiukan parempi tuuri puolellani. Yhden kerran uikku kävi lepäämässä vajaan kymmenen metrin päässä, jonka jälkeen se suunnisti toiveideni mukaisesti juuri virran siihen osaan, jonka pintaa peittivät vastarannan auringonvalossa kylpevän maiseman synnyttämät monet eriväriset heijasteet. (more…)
Mennyt syksy on ollut poikkeuksellisen sateinen, mikä näkyy ainakin Pohjois-Savossa siinä, että maastossa on vettä joka paikassa. Niinpä monet pienet joet ja purot kohisevat veden paljoudesta kuin kevättulvien aikaan.