Arkisto: Jul 2012

  1. Pörinää ja hyönteislajien kirjoa yhdellä ainoalla kukalla – Katso video.

    2 Kommenttia
    Kukkakärpänen ja viherjäärä kukalla.

    Kukkakärpänen ja viherjäärä kukalla.

    Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin eräänä päivänä seuranneeni yhden ainoan sarjakukkaisen rikasta hyönteiselämää. Kuinka rikasta se todella oli, sen voit itsekin todeta omin silmin katsomalla kuvaamani lyhyen videon.

    Voi jopa kokeilla pystytkö laskemaan näkemäsi eri lajit, niin suuret kuin pienen pienet.

    Itselleni suuri osa niin videolla kuin alla olevissa kuvissa näkyvistä hyönteisistä on toistaiseksi tuntemattomia. Tuttuja niistä ovat vain lehtikantojäärä, viherkukkajäärä ja laidunkukkakärpänen (rhingia campestris). (more…)

  2. Lehtikantojäärä on kova kiipeilemään

    Kommentoi lehtikantojäärä, rhagium mordax.

    Viime viikolla seurasin yhtenä päivänä jonkin aikaa yhden ainoan kukan hyönteiselämää – siitä kuvia myöhemmin.

    Suurimman huomioni kirjavasta kovakuoriaisten ja kukkakärpästen joukosta varasti kuitenkin vanha tuttavani lehtikantojäärä (Rhagium mordax), jonka kiipeilyä seurasin ihaillen.

    Koska lehtikantojäärä on melko kookas, max. 22 mm, sillä oli aika ajoin tosi tekeminen olla putoamatta kukasta. Ahkeruudella ja sinnikkyydellä se kuitenkin selvisi siitä.

    Lopulta se  valitettavasti sai tarpeekseen – joko minusta tai kukasta – ja lennähti viereiseen horsmaan jatkamaan keskeytynyttä lounastaan.

  3. Jos kuussa olisi vettä, olisiko siellä myös pikkutyllejä?

    Kommentoi
    Pikkutylli vetisessä kuumaisemassa

    Pikkutylli vetisessä kuumaisemassa

    Katsellessani kamerani etsimen läpi viikko sitten neljän pikkutyllinpoikasen ruuanetsintää suuren tyhjentyneen lammikon pohjahiekasta, silmiini avautuva eloton maisema sai minut väkisin kysymään, miltä kuun pinta oikeasti näyttää.

    Tai miltä se näyttäisi, jos siellä olisi sulaa vettä. Entä olisiko siellä siinä tapauksessa myös pikkutyllejä.

    Selittämättömiä ovat ihmismielen tiet… (more…)

  4. Video pohjantikkojen rengastuksesta Pohjois-Savossa.

    2 Kommenttia Pohjantikan siipikuvio kuvataan.

    Lintujen rengastus ei ole pelkkää lintujen merkitsemistä renkain, vaan rengastuksen yhteydessä linturengastajat suorittavat monta toimenpidettä, jotka hyödyttävät niin lintujen suojelua kuin lintutiedettä.

    Tällaisia toimenpiteitä ovat mm. linnun tai linnunpoikasen fyysisen kunnon tarkastus, sen mittaaminen ja punnitseminen sekä mahdollinen sukupuolen määritys. Kaikista kerätyistä tiedoista rengastajat toimittavat raportin heille rengastusluvan myöntäneelle Helsingin yliopiston Luonnontieteelliselle keskusmuseolle.

    Näin eläintieteilijät saavat merkittävää apua omaa tutkimustyötään varten. (more…)

  5. Sarvikuonokas on nimensä veroinen.

    Kommentoi Koirassarvikuonokas.

    Sarvikuonokas (Oryctes nasicornis) on Euroopan suurimpia kovakuoriaisia (30-50 mm).

    Yhdessä asiassa se on kuitenkin maailman paras. Sen nimittäin väitetään jaksavan nostaa jopa 850 kertaa sen oman painon painavia esineitä.

    Tässä vertailussa vahvimpienkin voimanostajien tuskaiset punnerrukset näyttävät kovin vaatimattomilta. Lisäksi tämä uskomaton hyönteinen tekee sen ilman ravintolisiä tai muita kemiallisia kunnonkohottajia. Niinpä se on täysin ansainnut tulla kutsutuksi maailman vahvimmaksi eläimeksi. (more…)

  6. Kivitasku ja revontulet.

    Kommentoi
    Kivitasku jätemaakasassa

    Kivitasku jätemaakasassa

    Pitkästä aikaa sain otettua muutaman itseänikin miellyttävän kuvan.

    Kiitos jätevedenpuhdistamolle jostain ilmestyneen kivitaskun, joka otti kotipesäkseen sellaiset maa-aineskasat, joiden taustaa saatoin käyttää hyväkseni.

    Ensimmäisessä kuvassa lepäämässä olevasta kivitaskusta näkyy vain pää revontulien kaltaisena hehkuvaa taustaa vasten. (more…)

  7. Pikkutyllimaani iltatunnelmia kivitaskun ja metsäviklon seurassa.

    Kommentoi
    pikkutylli kukkulan kuninkaana

    Pikkutylli kukkulan kuninkaana

    Viime viikkoina olen ottanut yllättävän vähän varsinaisia valokuvia itsestäni johtumattomista syistä.

    Toisaalta syynä vähään kuvamäärään ovat olleet huonot kuvaussäät, toisaalta alkukesälle haaveilemieni kuvausprojektien myttyyn meno:

    Huuhkajan munapesän kävi joku tuhoamassa, ja kaakkurit eivät palanneetkaan viimekesäisen häirinnän jälkeen pesälammelleen.

    Niinpä päähuomioni on ollut monivuotisessa kesäkodissani, Suonenjoen jätevedenpuhdistamolla, ja sen pikkutyllien elämän dokumentoinnissa. (more…)

  8. Video Hylätyn Nallen seuraavasta kuvauskohteesta – Venäjän vallan aikainen autio talo.

    1 Kommentti

    Noin viikko sitten kävimme Hylätyn Nallen kanssa tutustumassa hylättyyn 1800-luvulta peräisin olevaan työläisasuntoon.

    Tämä Venäjän vallan aikainen rakennus on hyvä esimerkki sen ajan rakennustyylistä. Mielenkiintoisin piirre tässä talossa on se, että – kuten edellisessä talossa – tässäkin on joskus majaillut tavalla tai toisella taiteellinen sielu. (more…)

  9. Jyrkänkosken vanha ruukki Sonkajärvellä.

    Kommentoi

    Aina Kajaanissa käydessäni huomioni on kiinnittänyt Jyrkänkosken rautaruukin viitta 5-tien varressa Iisalmen pohjoispuolella.

    Sen enempää en eilistä ennen paikasta tiennyt, mutta viitta oli kuitenkin houkutteleva.

    Eilen siis lopulta kävin paikassa paluumatkalla Kajaanista, ja täytyy sanoa, että paikka yllätti minut lähes totaalisesti.

    Tai ainakin mahtavasti jyrisevä koski masuuni rakennuksen vieressä. Rakennuksessa oli muuten kahvila, ravintola, pieni taidenäyttely sekä ruukin historiasta kertova näyttely.

    Hiukan paikan tunnelmaa latisti huoli Talvivaaran kaivoksen mahdollisista vaikutuksista myös näihin kaivoksen eteläpuolisiin vesistöihin.

    Paikallinen väestö ainakin tuntuu olevan asiasta kovin huolestunut päätellen useista STOP TALVIVAARA –kylteistä.

    Stop Talvivaara -kyltti Jyrkänkoskella.

    Lisätietoa paikasta löydät Sonkajärven kunnan sivuilta.

     

  10. Aution talon portaikon kuvaseinät.

    Kommentoi Muotiunelmia ja Marimekon Unikko-kukkia.

    Kahdessa edellisessä autiosta tiilitalosta kertovassa blogikirjoituksessani vihjasin talon mielenkiintoisimman paikan olevan yläkertaan johtava portaikko.

    Portaikon molempia seiniä on aikoinaan peittänyt vaalea tapetti, johon perheen lapset (lapsi?) ja heidän vieraansa ovat vuosien saatossa merkinneet ajatuksiaan.

    Ensimmäiset merkinnät ajoittuvat ilmeisesti 60-luvun lopulle, viimeiset mahdollisesti 80-luvun alkuun. (more…)