Arkisto: Feb 2012

  1. Kihokki ja itsepäinen muurahainen.

    Kommentoi
    Pitkälehtikihokki

    Pitkälehtikihokki

    Kuvattessani vuosia sitten pyöreälehtikihokkia pääsin todistamaan kummallista näytelmää:

    Kihokin luo taapersi punamuurahainen, joka hetken emmittyään tarttui eturaajoillaan kiinni kihokin pyyntikarvoista.

    Sitten alkoi raivokas nyhtäminen, kun muurahainen hampaat irvessä yritti vapautua kasvin otteesta. (more…)

  2. Kanadanmajava on ”väärä majava” ja lisäksi väärinymmärretty.

    Kommentoi
    Kanadanmajava ui

    Kanadanmajava ui

    Yksi surkuhupaisimmista ihmisen kohelluksista Suomen luonnossa liittyy majaviin. Kävi näet niin, että alkuperäisen suomalainen laji, euroopanmajava, metsästettiin viimeiseen yksilöön vuonna 1868.

    1930-luvulla sitten valtakunnan viisaat päättivät korvata puutteen ja palauttaa lajin takaisin maahamme. Tässä tarkoituksessa maahan tuotiin majavia sekä Norjasta että Kanadasta. (more…)

  3. Kotisirkka on harvinainen mutta äänekäs vieras.

    Kommentoi Kotisirkka, koirasyksilö.

    Vuonna 2003 minulle ystävällisesti esiteltiin nyt jo puretun Suonenjoen yläasteen tiloista löytynyt kotisirkka (Acheta domesticus). Koska minulla ei tuolloin ollut lajista minkäänlaisia tietoja, jouduin perehtymään lajiin hiukan pintaa syvemmälle.

    Alla asiasta päivitetty versio tuolloin kirjoittamastani lehtijutusta.

    Huom! Koska kotisirkan aiheuttama ongelma on lähinnä sen tuottama ääni, voit halutessasi yrittää samaistua kotisirkan kotinaan pitämän asunnon asukkaiden tilanteeseen laittamalla taustalle soimaan kotisirkan äänen.

    Se onnistuu hepokatti.net’in sivulta löytyvästä linkistä tai YouTubesta löytyvästä videolta.

    Kotisirkka

    Kotisirkka on noin 2 cm pitkä kellanruskea hyönteinen. Se on muita sirkkoja leveämpi ja litteämpi. Vain lajin koiras ääntelee hankaamalla etusiipeä takasiipeä vasten.

    Aiemmin kotisirkka oli yleinen vieras (more…)

  4. Blogissa ylittyi 50000 lukukerran raja.

    Kommentoi

    Maaliskuussa 2010 aloittamassani blogissa ylittyi toissapäivänä 50 000 lukukerran raja. Siitä mitä tuo luku taas kertoo, en itse osaa sanoa sen enempää.

    Joka tapauksessa lukijoiden määrä on tasaisesti kasvanut siten, että nyt päivittäin lukukertoja keskimäärin yli 100.

    Aluksi suuri osa lukijoista ohjautui blogiini facebook- sivujeni kautta, mutta jo pitkän aikaa suurin osa kävijöistä ohjautuu tänne hakukoneiden, etenkin niiden kuvahakupalveluiden,  kautta.

  5. Kuukkeliystäväni Tähtiotsa vuosi sitten, maaliskuussa 2011.

    1 Kommentti Kuukkeli Tähtiotsa v. 2011.

    Kuten toivoin, löysin yhden edellisessä kuukkeliblogissani esittelemistäni linnuista vuosi sitten ottamistani kuvista. Viereinen kuva Tähtiotsasta (ent. valko-otsa) on otettu 19.3.2011.  Todella mieltälämmittävä löytö!

    Vuosi sitten otetuista kuvista paljastui myös yllättävä havainto: Tähtotsalla oli ollut pieni valkoinen höyhen myös vasemman silmän etupuolella?!

    Toisaalta ei kai asiassa loppujen lopuksi ole mitään ihmeteltävää, sillä linnun höyhenpukuhan vaihtuu ainakin osittain vuosittain.

    P.s. Löydät viimevuotiset kuukkelijuttuni kirjoittamalla linnun nimen sivupalkin hakukentäään.

    Kuukkeli Tähtiotsa v. 2011, lähikuva.
  6. Aina ei voi onnistua – Elämäni kummallisimmat kuvat.

    Kommentoi Jäinen naisen pää, Kleopatra, Konnekoski.

     

    Viikko sitten lähdin Rautalammin Konnekoskella selvittääkseni voisiko siellä vielä tänä talvena kuvata koskikaroja. Siinä suhteessa matka oli kuitenkin pettymys, sillä koskessa on huomattavasti aiempia vuosia enemmän vettä, joka peittää kaikki kosken keskellä olevat karojen istumakivet.

    Lisäksi ylen määrin vuolaan virran takia jäätä ei koskeen ole juurikaan muodostunut. Myöskään karoja ei ollut kuin muutama kappale, ja nekin hyvin ujoa sorttia.

    Koska olin kuitenkin vaivautunut paikalle, päätin kokeilla viime talvena aloittamaani jään ja ennen kaikkea veden liikkeiden tutkimista hitailla valotusajoilla. (more…)

  7. Saanko esitellä kuukkeliystäväni Valkokulma ja Tähtiotsa.

    4 Kommenttia

    Kuukkeli Valko-otsa

    Terveiset kuukkeliystäviltäni, joita kävin tänään tapaamassa.

    Päivä oli valittavasti jälleen täysin pilvinen, joten valonpuute haittasi kuvaamista todella paljon. Joitakin laadultaan siedättäviä sain kuitenkin aikaiseksi.

    Valon puute oli ongelma ennen kaikkea sen takia, että olen tällä paikalla kuvannut lintuja jo aika monipuolisesti, mutta  lähikuvia haluaisin enemmän.  Ja lähikuviin tarvitsisin paljon valoa riittävän syväterävyyden saavuttamiseksi. (more…)