Arkisto: Aug 2011

  1. Liian haastava kuvaustehtävä: Rantahämähäkki pesi pelargoniassa.

    1 Kommentti rantahamahakki-2011-1126

    Noin kuukausi sitten sain mahdollisuuden kuvata rantahämäkkiä ja sen poikasia hyvin hauskassa ympäristössä: Poikasten seittikotelo oli näet kudottu taidokkaasti kauniin punaisena kukkivan pelargonian oksien varaan.

    Aihe oli siis mielenkiintoinen, mutta valitettavasti kuvauspaikka oli kuvaamisen kannalta liiankin haastava. Kukka oli nimittäinvedessä kelluvan laiturin nokassa, ja itse paikka oli varjossa koko lähes koko valoisan ajan. Niinpä alati veden liikkeisiin reagoivassa kukassa vikkelästi liikkuvien pienten poikasten kuvaaminen oli jo siitä syystä mahdotonta. Asia ei yhtään helpottanut, että poikaset olivat joka puolelta seitin suojaamia. (more…)

  2. Kuvia elämän kolhimista: Keisarinviitta, heinäsirkka, varis ja talitiainen.

    Kommentoi

    keisarinviitta-2011-2020

    Viimeisen kahden viikon aikana kohtalo on tuonut eteeni niin lintuja kuin hyönteisiäkin, joita yhdistää se julma totuus, ettei elämä ole koskaan tasapuolista.

    Ensimmäisessä kuvassa on ennen niin harvinainen hopeatäplä, keisarinviitta, joka jakaa lähes kaikkien perhosten vanhetessaan kohtaaman ongelman: Niiden siivet ovat kuluneet ja usein täynnä eletystä elämästä kertovia lovia. (more…)

  3. Ihmesembrani uutta satoa: Punarinta, peippo, järripeippo, viherpeippo, käpytikka ja töyhtötiainen

    Kommentoi
    järripeippo

    Järripeippo

    Niille tiedoksi, jotka eivät sembraani vielä tunne: Sembra kasvaa autotallini nurkalla toinen sembra kaverinaan.

    Viime vuoden elokuussa huomasin paikan mahdollisuudet ja kuvasin ahkerasti tämän mainion puun ympäristön lintuja ja etenkin sieltä löytyviä värejä. Mielenkiintoisen lisän kuville antavat myös sembran ohuet sivuoksat kauniine pitkine neulasineen.

    Tänään käytin pari tuntia sembrani seurassa, ja tulos oli lupaava ainakin lajikirjon puolesta. (more…)

  4. Paljastan lätäkköni strategiset mitat lapinsirrikuvassa.

    Kommentoi
    Suonenjoen jätevedenpuhdistamo

    Suonenjoen jätevedenpuhdistamo

    Toissailtana lätäkölläni oli jälleen vieraita, kaksi pikkuruista lapinsirriä.

    Lintujen ilmestyminen oli melkoinen yllätys sillä pariin päivään paikalla ei ole näkynyt enää ensimmäistäkään kahlaajaa. Niin lirot kuin metsäviklotkin olivat ilmeisesti ottaneet siivet allensa ja lähteneet lopullisesti kohti etelää.

    Sirrien touhuja seuratessani sain mielestäni hyvin mielenkiintoisen idean – Joko taas Sinä ehkä sanot – sekä ottaa kuva, josta näkyisi lätäkkö kokonaisuudessaan että mitata se. Näin jokaiselle selviäsi, etten ole kovinkaan paljon liioitellut puhuessani ihmelätäkköni pienuudesta. (more…)

  5. Oma koti kullan kallis – kivitaskullekin.

    Kommentoi
    Kivitasku kasteluputken päässä.

    Kivitasku kasteluputken päässä.

    Kesäkuussahan ilmoitin yrittäväni seurata kasteluputkessa pesivien kivitaskujen elämää, minkä sitten teinkin vaikka aika vaihtelevasti.

    Joka tapauksessa poikasten tultua lentokykyisiksi neljä viikkoa sitten, luulin projektin jo päättyneen.

    Tämä ilta kuitenkin todisti, ettei luulo ole koskaan tiedon väärti. Kävi näet niin, että etsiessäni taas leppälintuja – turhaan – huomasin yhden kivitaskuperheen poikasista istuvan pesäputkensa vieressä. Lintu oli tosin huomattavasti muuttunut ulkonäöltään, ja alkoi jo muistuttaa aikuista lintua.

    Kun nuori lintu huomasi minun kiinnostuneen itsestään, se poistui kauemmaksi.

    Itsepäinen kun olen, palasin paikalle varttitunnin päästä, ja mitä näinkään! Poikanen istui jälleen saman putken päässä.

    Tosin se tälläkin kertaa vaihtoi paikkaa hetken päästä, mutta nyt oman pesäputkensa päälle! (more…)

  6. Leppälintu, luontomme kaunis väriläiskä.

    Kommentoi
    Koirasleppälintu

    Kuva: Koirasleppälintu

    Toissailtana jouduin katsomaan totuutta silmiin ja myöntämään sen, että tältä kesältä kuvaukset jätevedenpuhdistamolla ovat todennäköisesti ohi.

    Niin siirryin toiselle vakiopaikalleni, joka sekään ei ole kuin viiden kilometrin päässä kotoani.

    Tietenkin kuvausmatkan kasvu yli kaksinkertaiseksi, on merkittävä, mutta edelleen kuvani ovat todellista lähituotantoa ja ekologisesti kohtuullisen kestävällä pohjalla.

    Aluksi paikka näytti toivottoman hiljaiselta, mutta sitten sain ensin näköpiiriini pienen kulorastasparven ja hetkeä myöhemmin leppälintuperheen.

    Havaittuani leppälinnut kuvausviettini heräsi toden teolla, sillä lajihan on yksi luontomme todellisista väriläiskistä. Onni olikin myötä, ja vaikka otettujen kuvien määrä jäi todella pieneksi, onnistuin saaman muutaman itseäni tyydyttävän kuvan. Etenkin männyntaimien välistä pilkistävä koiraslintu miellyttää silmääni kovasti. (more…)

  7. Pikkusirri, liro, rantasipi ja metsäviklo lätäkköni uusissa upeissa väreissä.

    Kommentoi
    Liro kahlaa värikkäässä lammikossa

    Liro kahlaa värikkäässä lammikossa

    Ollakseni rehellinen, olin jo lähes menettänyt uskoni värikkään lätäkköni taikavoimaan.

    Viime viikonloppu kuitenkin muutti kaiken, sillä uuden lajin – pikkusirrin – lisäksi löysin pienestä lätäköstäni aivan uusia kauniita vihreän erivärisävyjä, joista osa toi ainakin itseni mieleen avaruuden. (more…)

  8. Liro yrittää syödä sudenkorennon.

    Kommentoi liro-2011-1937

    Ahneella on yleensä tietynlainen loppu, niin myös tässä tositarinassa lirosta.

    Viikko sitten seurasin liron iltapuuhia, kun se yllättäen löysi vedestä kuolleen sudenkorennon.  Aluksi lintu noukki korennon nokkaansa ja pyöritteli sitä sitten suussaan kuin liian suurta nakkia. Lopulta liro ilmeisesti kyllästyi tilanteeseen ja ravisteli sudenkorentoa kaikin voimin nokassaan. (more…)

  9. Värikkään savolaisen lätäkköni lajit: lapinsirri, liro, metsäviklo, rantasipi, taivaanvuohi ja suokukko

    Kommentoi
    Mesäviklo kirkkaanpunaisessa lammikossa

    Mesäviklo kirkkaanpunaisessa lammikossa

    Määrä ei useinkaan korvaa laatua.

    Ei ainakaan kesäiltaisin seuraamani noin 50 neliömetrin suuruista lätäkköä, jossa lintujen määrä ei todellakaan ole ollut suuri.

    Eipä silti, eihän siihen montaa samaan aikaan mahtuisikaan.

    Lätäköllä vierailleiden lajien määrä on ollut sen sijaan yllättävän monipuolinen, sillä siellä on viihtynyt vaihtelevan pituisia aikoja metsävikloja, liroja, taivaanvuohia, yksi rantasipi, yksi nuori suokukko ja yksi nuori lapinsirri. (more…)