Nisäkkäiden tunnistustesti à la A. J. Melan Luurankoiset, v. 1882.
Aukusti Juhana Mela (1846-1904), joka v. 1872 tunnustautui julkisesti ensimmäisenä suomalaisena tiedemiehenä darwinistiksi, oli koulutukseltaan luonnontieteilijä, mutta ehti toimimaan elämänsä aikana myös museo- ja lehtimiehenä.
Kuopiossa syntynyt Mela oli alun perin nimeltään Johan August Malmberg, mutta vaihtoi nimensä suomenkieliseksi v. 1876.
Hänen merkkiteoksensa Suomen luurankoiset (Helsingin kirjapaino-yhtiö, v. 1882) oli esikuvana hänen tunnetulle oppilaalleen K. E. Kivirikolle.
Suomen luurankoiset, joka on ”varustettu 215 puupiirroksella, 10 levenemistaululla ja luonnontieteellisen Suomen kartalla”, on monessa mielessä mielenkiintoinen teos:
Siitä on esimerkiksi luettavissa joistakin nisäkäskannassamme tapahtuneista yllättävän suurista muutoksista.
Toisaalta nisäkkäiden lajikuvaukset ovat todella herkullista luettavaa: Voi vain ihmetellä, kuinka kuivan asialliseksi meidän päiviemme vastaavat oppikirjat ovat muuttuneet.
Maailmassamme tapahtuneesta muutoksesta kertovat teoksen esipuhe ja kirjallisuusluettelo: Esipuhe on kirjoitettu latinaksi, kun taas käytetyt lähdeteokset ovat olleet pääasiallisesti joko saksan- tai ruotsinkielisiä. Näiden lisäksi Mela on käyttänyt lähteinään joitakin englannin-, ranskan- ja venäjänkielisiä teoksia.
Tässä suhteessa meidän kansainvälistymisen aikakaudeksi mainittu aikamme näyttää köyhtyneen merkittävästi.
7 Comments
Olli Korhonen | Testaa itsesi 1900-luvun alun eläinopissa. Palkinnoksi saat lukea A. J. Melan ”Koulun eläinopin”.
[…] Yhteen hänen tai useampiin K. E: Kivirikon teoksiin perustuviin leikkimielisiin testeihini verrattuna tämänkertainen testi on hyvin lyhyt. Siinä on vain 7 kysymystä. […]
Suvi
“Supi ei vielä tuolloin kuulunut Suomen lajistoon.”
Supi (eli pesukarhu) ei taida edelleenkään kuulua Suomen lajistoon. 😉
Olli
Niinhän se tietenkin on, jos virallisia lajinimiä käytetään. Käytännössä kuitenkin kai aika harvat tietävät, että virallisesti pelkkä ‘supi’ on pesukarhu eikä ‘supikoira’.
Jukka Kivelä
Vaihtoehdot Ollilla ovatkin aivan oikein. Syy outoihin vaihtoehtoihin lieneekin jossakin selaimeni lisäosassa. Firefox näytti poreita ja reittejä. Explorer näyttää kaikki oikein.
Kiitos Ollille selvennyksestä.
Jukka Kivelä
Olisi hyvä korjata tuo vaihtoehto pore poroksi. Samoin … kysymyksessä oikea vastaus on sanottu jo kysymyksessä. Muuten taas hieno kysymyssarja. Reitti-vaihtoehto on myös outo.
Eero Haapanen
14/17 meni oikein.
Olli
Selvää eläintieteentohtoriainesta, tai ainakin paleontologian, sillä lajien kuvauksethan olivat lähes jurakaudelta.